Nadeszła wiosna więc pora na mniszka lekarskiego, który jest rośliną pastewną, miododajną i leczniczą. Znany jest tez jako roślina jadalna. Z mniszka lekarskiego można przyrządzić sałatkę z dodatkiem warzyw i owoców. W połączeniu z lekkim dressingiem z oleju lnianego lub własnej roboty majonezu. Znakomicie nadaje się jako posiłek. Składnikami sałatki są:
- ogórek gruntowy lub kiszony,
- jabłko,
- cytryna,
- 1-2 pęczki rzodkiewki,
- seler naciowy w postaci kilku pędów,
- 1/2 cebuli i pora naciowego,
- spora garść młodych liści mniszka lekarskiego,
- odrobina soli kamiennej lub morskiej.
Sposób przygotowania: Liście mniszka lekarskiego drobno posiekać, zetrzeć na tarce jabłko i pokroić rzodkiewkę oraz ogórek. Potem należy poszatkować cebule, pora i selera. Rzodkiew oraz ogórek w plasterkach używamy do dekoracji potrawy. Pozostałe składniki należy wymieszać i wyłożyć na talerz.
Smacznego!