Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Od dawna znana jako „zielenina” jest jednym z najlepszych źródeł minerałów w diecie. Zioła takie jak pokrzywa, krwawnik, babka lancetowata lub mniszek wzbogacają nasz organizm o takie mikro elementy jak: magnez, potas, wapń i żelazo. Mają przy tym szereg pozytywnych oddziaływań do których można zaliczyć: wspomaganie i regulowanie trawienia, aktywacja procesów odtruwania i regeneracji, działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. Ponadto „zielenina” jest bogata w witaminy, prowitaminy i chlorofil oraz szereg innych współistniejących substancji. Ciemno-zielone liściaste warzywa plasują się w czołówkach światowych tabel szeregujących warzywa o największym działaniu antyrakowym.
Propozycja surówki z świeżych ziół:

  • liście babki lancetowatej,
  • liście krwawnika lub mięty,
  • liście mniszka lekarskiego,
  • liście pokrzywy,
  • olej lub śmietana,
  • do smaku cytryna.

Wszystkie zioła należy dokładnie wymyć i drobno posiekać. Dodać odrobinę oleju lub śmietany. Sok z cytryny do smaku. Starannie wymieszać i podać.
Smacznego!