Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy nadaje się znakomicie na pisłek. kapusta pekińska to cenne źródło minerałów tj. potas i magnez, ale źródło witamin z grupy B, wiatnimy A, a przede wszystkim witaminy C, której jest nawet 30-36 mg w 100g.
Składniki:

  • koperek i rzodkiewka z nacią,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • jabłko,
  • kalarepa,
  • kapusta pekińska,
  • pomidor,
  • ogórek kiszony,
  • sól ziołowa, sos sojowy, pieprz ziołowy, sok z cytryny.

Na wstępie wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Szczypiorek i kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowane składniki ugniatamy i solimy w celu zmniejszenia objętości surówki i wydobycia soku. Pozostałe warzywa trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy doprawiając sosami i pieprzem. Pozostałe specjalnie odkrojone części warzyw wykorzystujemy do dekoracji.
Smacznego!