Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy nadaje się znakomicie na pisłek. kapusta pekińska to cenne źródło minerałów tj. potas i magnez, ale źródło witamin z grupy B, wiatnimy A, a przede wszystkim witaminy C, której jest nawet 30-36 mg w 100g.
Składniki:
- koperek i rzodkiewka z nacią,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- jabłko,
- kalarepa,
- kapusta pekińska,
- pomidor,
- ogórek kiszony,
- sól ziołowa, sos sojowy, pieprz ziołowy, sok z cytryny.
Na wstępie wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Szczypiorek i kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowane składniki ugniatamy i solimy w celu zmniejszenia objętości surówki i wydobycia soku. Pozostałe warzywa trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy doprawiając sosami i pieprzem. Pozostałe specjalnie odkrojone części warzyw wykorzystujemy do dekoracji.
Smacznego!