Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Co można powiedzieć o maśle z jabłek? Rzec można, że jest to nic innego jak marmolada z tych owoców. W jabłku najwięcej wartościowych składników znajduje się tuz pod skórką i w środkach jabłek wkoło pestek. Więc najlepiej do przyrządzenia masła nie wydrążać środków i nie obierać ze skórki tych owoców. Masło jabłkowe nadaje się do wielu potraw, lecz znane jest z stosowania do smarowania kanapek czym zajadają się Holendrzy. W niektórych krajach kontynentu amerykańskiego wytwarzanie masła jabłkowego jest tradycją całych rodzin, którą celebruje się.

Przygotowanie: ćwiartki jabłka nieobranego ze skórki wrzucamy do garnka i dolewamy octu jabłkowego oraz przyprawiamy goździkami i cynamonem. W garnku z grubym dnem przygotowanie marmolady z jabłek możemy wykonać w jednym etapie, gdyż unikniemy przypalenia. W garnku w cienkim dnem najpierw rozgotowujemy jabłka, a następnie wstawiamy garnek z rozgotowanymi jabłkami w większy z wrzącą woda i gotujemy. Po zagotowaniu przepuszczamy przez sitko w celu odłowienia włókienek z środka jabłka. Tak przygotowaną marmoladę jabłkową kładziemy na kanapki.