Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Seler w połączeniu z pozostałymi warzywami będącymi składnikami zupy można w wersji nie dietetycznej można przyprawiać w wielu kierunkach smaku. Zupa doskonale sprawdza się zima na gorąco. Zanim zostaną wymienione składniki dodam, że do zupy można wrzucić jajko na twardo, ser parmezan lu masło, lecz to poza dietą dr. E. Dąbrowskiej.

Składniki:

  • jedna mała cebula,
  • z 4-5 ząbków czosnku,
  • 50 gram pora,
  • dwa średniej wielkości korzenie pietruszki,
  • około 150 gramów całych liści szpinaku,
  • około 400 gramów selera,
  • sól i cytryna do smaku.

Warzywa takie jak por, seler, cebula, czosnek i pietruszka kroimy drobno i gotujemy we wrzącej wodzie do zmięknięcia. Następnie całość miksujemy i doprawiamy. Po ugotowaniu dodajemy szpinak i doprowadzamy do wrzenia. Podawać na gorąco.