Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Chrzan znane warzywo z naszych i azjatyckich tradycjach stosowane w przypadku problemów z układem oddechowym, z chorobie astmie i problemami z zatokami. Jest niezwykłym dostarczycielem witaminy C, potasu i żelaza. Posiada szereg działań do których należy działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe. Regularne stosowanie w diecie niewielkich ilości chrzanu działa profilaktycznie i wspomagająco.

Co można powiedzieć o maśle z jabłek? Rzec można, że jest to nic innego jak marmolada z tych owoców. W jabłku najwięcej wartościowych składników znajduje się tuz pod skórką i w środkach jabłek wkoło pestek. Więc najlepiej do przyrządzenia masła nie wydrążać środków i nie obierać ze skórki tych owoców. Masło jabłkowe nadaje się do wielu potraw, lecz znane jest z stosowania do smarowania kanapek czym zajadają się Holendrzy. W niektórych krajach kontynentu amerykańskiego wytwarzanie masła jabłkowego jest tradycją całych rodzin, którą celebruje się.

Czerwona kapusta ma szereg pozytywnych oddziaływań na organizm w tym udokumentowane właściwości terapeutyczne. Jest znakomitym źródłem witamin i minerałów oraz antocyjanów, które posiadają silne działanie przeciwzapalne. Czerwona kapusta powinna być częstym gościem ma talerzach głównie z uwagi na krzepki smak i właściwości prozdrowotne. Oto lista składników na surówkę i sok z czerwonej kapusty w roli głównej.

Duszone ogórki w sosie pomidorowym to znakomita przekąska pomiędzy posiłkami, która naprawdę warto stosować. Łatwość i szybkość przygotowania zachęcają podwójnie.

Jak wiadomo kiszone warzywa mają zbawienny wpływ na florę jelitową w organizmie człowieka. Z kolei flora jelitowa ma wpływ na odporność organizmu, trawienie i wchłanianie pokarmu. Ukisić można każde warzywo. Podam przykład mieszanki kiszonych warzyw do której stosuje po sztuce danego warzywa. I tak.

Sposób przygotowania: seler szatkujemy, ale wcześniej kroimy kapustę i cebulę później ugniatając aż puści sok. Resztę składników szatkujemy. Całość wymieszać i przyprawić z dodatkiem szałwii.