Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Warzywa takie jak cebula i kapusta szatkujemy i lekko ugniatamy ręką. Następnie doprawiamy solą. Marchewkę trzemy na drobnej tarce pozostałe warzywa to jest kalarepę, ogórek i jabłko ucieramy na grubej tarce. Do smaku przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy nadaje się znakomicie na pisłek. kapusta pekińska to cenne źródło minerałów tj. potas i magnez, ale źródło witamin z grupy B, wiatnimy A, a przede wszystkim witaminy C, której jest nawet 30-36 mg w 100g.
Składniki:

Od dawna znana jako „zielenina” jest jednym z najlepszych źródeł minerałów w diecie. Zioła takie jak pokrzywa, krwawnik, babka lancetowata lub mniszek wzbogacają nasz organizm o takie mikro elementy jak: magnez, potas, wapń i żelazo. Mają przy tym szereg pozytywnych oddziaływań do których można zaliczyć: wspomaganie i regulowanie trawienia, aktywacja procesów odtruwania i regeneracji, działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. Ponadto „zielenina” jest bogata w witaminy, prowitaminy i chlorofil oraz szereg innych współistniejących substancji. Ciemno-zielone liściaste warzywa plasują się w czołówkach światowych tabel szeregujących warzywa o największym działaniu antyrakowym.

Pokrzywa zwyczajna jako roślina jadalna posiada wiele zalet. Jednym z zastosowań jest dodawanie to surówek wraz z pozostałymi zielonymi warzywami z dodatkiem jabłka i rzodkiewki. Surówka zostanie przyrządzona z świeżych warzyw takich jak:

Nadeszła wiosna więc pora na mniszka lekarskiego, który jest rośliną pastewną, miododajną i leczniczą. Znany jest tez jako roślina jadalna. Z mniszka lekarskiego można przyrządzić sałatkę z dodatkiem warzyw i owoców. W połączeniu z lekkim dressingiem z oleju lnianego lub własnej roboty majonezu. Znakomicie nadaje się jako posiłek. Składnikami sałatki są:

Babka lancetowata jest roślina, której młode listki wykorzystywane są jako składnik sałatek. Mają działanie oczyszczające i wzmacniają organizm. Do przygotowania surówki potrzebujemy: