Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Jako, że wiosna w pełni przyszedł czas na wczesne warzywa z szklarni, a więc z pewnością rzodkiewkę. Warzywo te można na przykład spożyć na surowo lub jak kto woli ukisić. Także umyte i pozbawione znacznej części liści rzodkieweczki kroimy z połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości i wkładamy na kilka dni do zalewy w której może być ocet jabłkowy. Po kilku dniach kiszenia nasze warzywo nadaje się do spożycia. Dodatek do zalewy w postaci octu przyspiesza fermentacje, lecz nie jest koniecznym składnikiem zalewy.

Seler w połączeniu z pozostałymi warzywami będącymi składnikami zupy można w wersji nie dietetycznej można przyprawiać w wielu kierunkach smaku. Zupa doskonale sprawdza się zima na gorąco. Zanim zostaną wymienione składniki dodam, że do zupy można wrzucić jajko na twardo, ser parmezan lu masło, lecz to poza dietą dr. E. Dąbrowskiej.

Smoothie czyli koktajl zielony w kolorze to mieszanka owoców jakimi są banany z liściastymi warzywami. Mniszek lekarski jako łatwo dostępna roślina ładnie miksuje się w blenderze z owocem. Banan łagodzi gorzki smak ziela. Napój w postaci zielonego koktajlu ma swoje korzenie w Ameryce lat 60-tych. Moda na smoothie przyjęła się w latach 90-tych i trwa do dzisiaj.

Nie ma to jak własnej roboty barszcz czerwony z samych naturalnych składników. Bogactwo smaku wartości zdrowotnych. W skład takiego barszczu wchodzą : buraki ćwikłowe z liczbie 2 kg, 4 l wody, ziele angielskie i listki liścia laurowego, sól kamienna lub morska, łyżeczka majeranku i z 4-5 ząbków czosnku. Nie należy zapomnieć o 10 gramach kminku. Wszystko należy wymieszać w naczyniu i pozostawić na 5 dni pod przykryciem. Piątego dnia gotujemy i o gotowe!

Kto by pomyślał o zupie marchewkowo-imbirowej jako smakołyku, który podaje się w diecie. Z pewnością w celu zaspokojenia pragnienia doskonałego smaku należy zatroszczyć się o jak najbardziej intensywny i mocny smak bulionu warzywnego, który przygotowujemy z 3-4 marchewek, selera, cebuli i pietruszki lub w razie odmiennych preferencji inne warzywa. Następnie starty świeżo świeży imbir z liczbie 2-3 łyżek stołowych dodajemy razem w masłem lub oliwą z oliwek extra virgin. Całość przyprawiamy gałka muszkatołową, sosem sojowym i sola kamienną. Uwaga! W przypadku diety owocowo-warzywnej nie dodajemy tłuszczów, aby danie było dietetyczne.

W skład surówki z dymi wchodzą: por, dynia, cebula, ogórki kiszone i jabłko. Surówkę przygotowuje się w następujący sposób: por i cebule drobno kroimy by dodać do nich poszatkowany ogórek, dynię i jabłko. Do smaku doprawiamy sola i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na tym koniec przyprawiania do smaku dla osób będących na diecie dr. E. Dąbrowskiej. Dla pozostałych smakoszy surówek dodajemy chrzan i własnej roboty majonez domowy.