Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Czerwona kapusta ma szereg pozytywnych oddziaływań na organizm w tym udokumentowane właściwości terapeutyczne. Jest znakomitym źródłem witamin i minerałów oraz antocyjanów, które posiadają silne działanie przeciwzapalne. Czerwona kapusta powinna być częstym gościem ma talerzach głównie z uwagi na krzepki smak i właściwości prozdrowotne. Oto lista składników na surówkę i sok z czerwonej kapusty w roli głównej.

Składniki:

  • 1-2 szt. jabłka,
  • 1/2 szt. kalarepy,
  • 1/4-1/6 główki czerwonej kapusty,
  • sól i cytryna do smaku,w przypadku przebywania na ścisłej diecie owocowo-warzywnej na tym koniec,
  • poza dietą owocowo-warzywną można dodać musztardę lu oliwę z oliwek.

Sposób przygotowania: kapustę posiekać cieniuteńko posolić i ugnieść ręką. Potem doprawiamy solą. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i kalarepę. W celu zmniejszenia dominacji smaku kapusty należy dodać w większej ilości jabłko. Doprawić musztardą i oliwą z oliwek. Przygotowanie soku z czerwonej kapusty: w sokowirówce wyciskamy sok z czerwonej kapusty i jabłka.
Sok jako specyfik stosuje się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. W celu złagodzenia smaku można dodać sok o łagodnym smaku np. sok z jabłek.