Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Wiosna wita całą masą młodej zielenimy jak babka, mniszek, krwawnik i pokrzywa więc warto podać je z kiszonymi warzywami takimi jak kapusta, ogórek, papryka czy w końcu cukinia lub co mamy. Dopuszczalne dla urozmaicenia są warzywa marynowane i marynowane grzyby. Młode liście roślin zielonych łąkowych należy drobno pokroić i wymieszać z przygotowanymi kiszonymi warzywami lu marynowanymi grzybami z groszkiem zielonym lub papryką. Pamiętajmy żeby w wersji według diety dr. E. Dąbrowskiej nie dodawać tłuszczów, a wersji pełnowartościowej można okrasić domowej roboty majonezem.

Przykładowe składniki dania:

  • dorodna garstka łąkowych specjałów,
  • szczypta sałaty,
  • kiszone rzodkieweczki lub ogórki kiszone,
  • cebula może być czerwona,
  • obowiązkowo jabłko,
  • zioła i sok z cytryny.

Łąkową zdobycz drobno kroimy razem z ogórkiem i rzodkiewką w wersji kiszonej. Sałatę kroimy w paski, a jabłko ścieramy ma tarce. Całość mieszamy i doprawiamy standardowo sokiem z cytryny i licznymi ziołami.