Wiosna wita całą masą młodej zielenimy jak babka, mniszek, krwawnik i pokrzywa więc warto podać je z kiszonymi warzywami takimi jak kapusta, ogórek, papryka czy w końcu cukinia lub co mamy. Dopuszczalne dla urozmaicenia są warzywa marynowane i marynowane grzyby. Młode liście roślin zielonych łąkowych należy drobno pokroić i wymieszać z przygotowanymi kiszonymi warzywami lu marynowanymi grzybami z groszkiem zielonym lub papryką. Pamiętajmy żeby w wersji według diety dr. E. Dąbrowskiej nie dodawać tłuszczów, a wersji pełnowartościowej można okrasić domowej roboty majonezem.
Przykładowe składniki dania:
- dorodna garstka łąkowych specjałów,
- szczypta sałaty,
- kiszone rzodkieweczki lub ogórki kiszone,
- cebula może być czerwona,
- obowiązkowo jabłko,
- zioła i sok z cytryny.
Łąkową zdobycz drobno kroimy razem z ogórkiem i rzodkiewką w wersji kiszonej. Sałatę kroimy w paski, a jabłko ścieramy ma tarce. Całość mieszamy i doprawiamy standardowo sokiem z cytryny i licznymi ziołami.