Witamy na blogu Dieta warzywno-owocowa

Kimchi jest koreańskim daniem na przystawkę, które jest ważnym elementem posiłków. Jest tez używana w przygotowaniu innych potraw.
Sposób przygotowania: Pociąć kapustę, imbir, czosnek, cebula. Potem ugnieść do wyciśnięcia soku i dodać przyprawy. Wszystko zamarynować w odpowiednim naczyniu. Warzywa muszą być przykryte w całości sokiem, a w razie potrzeby dolać wodę i czymś obciążyć. Tak przygotowana marynata ma stać 2-5 dni. Po tym okresie Kimchi jest gotowe nadające się do przechowywania w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Składniki:

Liście rzodkiewki często są składnikiem wielu zup leczniczych.
Sposób przygotowania: warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, Gotować aż będą miękkie. Potem dodać dosyć grubo posiekane liście rzodkiewki. Całość gotować. Na koniec dla chcących i lubiących można wszystko zmiksować.

Zupa kalafiorowa jest bardzo smacznym daniem bogatym w witaminy. Doskonale nadaje sie jako pierwsze danie obiadowe.

Warzywa takie jak kapusta pekińska, cebula i brokuł szatkujemy i lekko ugniatamy. Pozostałe składniki drobniutko kroimy lub szatkujemy. Całość podajemy z cytryną i pieprzem.

Surówka owocowa z arbuza to kwintesencja smaku i wartości odzywczej. Każdy według własnego uznania może skomponować zestaw owoców, które chce spożyć w tej surówce. Z pewnościa warto szybko pokwapić się na zieleniak po garść świerzych owoców.

Botwinka czyli liście buraka czerwonego są naturalnym bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Jako niskokaloryczny składnik doskonale nadają się do surówek. Niestety zbyt duża ilość spożytej botwiny nie wpływa pozytywnie na osoby zagrożone kamica nerkową i żółciową. Sposób przyrządzenia. Po pokrojeniu botwiny i cebulki lekko ugnieść dłonią. Pozostałe składniki należy zetrzeć na tarce lub posiekać na drobno. Całość wymieszać i podawać do udekorowaniu.